Welke vormen van cybercriminaliteit zijn populair?

Welke vormen van cybercriminaliteit zijn populair?

De afgelopen jaren zijn miljoenen Nederlander het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Dat is erg vervelend, want het zorgt ervoor dat mensen het internet niet als veilig beschouwen, maar ook zorgt dit voor miljoenen euro’s aan schade. Je kunt jezelf goed beschermen tegen de meeste vormen van cybercriminaliteit door een antivirus pakket te installeren, maar ook is het belangrijk om te weten welke vormen van cybercriminaliteit populair zijn en hoe je deze kan voorkomen. Bepaalde vormen van cybercriminaliteit kunnen namelijk niet gedetecteerd worden door een virusscanner. 

Oplichting staat op nummer een 

Veel mensen denken dat oplichting niet onder cybercriminaliteit valt, maar dat is onjuist. De meeste Nederlanders die slachtoffer geworden zijn van cybercriminaliteit zijn opgelicht. Dit wordt bijna altijd door cybercriminelen gedaan. Zij maken account op websites waar tweedehandse spullen worden verkocht om mensen op te lichten. Het komt ook wel eens voor dat ze hiervoor accounts hacken die een hoge reputatie hebben. Hierdoor is het makkelijker om iemand op te lichten, omdat accounts met een hoge reputatie betrouwbaarder zijn. Niet al het oplichting gebeurt ook op deze websites, maar ook bij webwinkels die geen producten leveren. 

Phishing is een groot probleem 

Dagelijks worden mensen in Nederland het slachtoffer van phishing, terwijl dit voorkomen kan worden door Kaspersky Antivirus 2020 of McAfee Antivirus 2020 te installeren. Dat phishing een zeer groot probleem is, heeft ermee te maken dat het namaken van betaal- en bankpagina’s zeer eenvoudig is. Daarnaast is het mogelijk om per slachtoffer duizenden tot tienduizenden euro’s te verdienen. Phishing kun je zeker niet alleen voorkomen door een antivirus pakket te installeren, maar ook door de link van een pagina goed te controleren. Hier zitten vaak typfouten in omdat de domeinnamen van een bank altijd bezet zijn. 

Malware voor het delven van cryptovaluta

Als je een krachtige computer hebt die over veel rekenkracht beschikt, dan is de kans erg groot dat je slachtoffer word van malware. Malware is een virus die een cybercrimineel toegang kan geven tot je computer. Krachtige computers worden vaak ingezet voor delven van cryptovaluta. De meeste laptops zijn hier namelijk niet geschikt voor, maar krachtige computers hebben krachtige videokaarten die normaliter ook gebruikt worden voor het delven van cryptovaluta. Als je wilt voorkomen dat je besmet raakt met malware, dan is het verstandig om een antivirusscanner te installeren. Je bent dan goed beschermd waardoor de kans zeer klein is dat je het slachtoffer van malware word. 

Reacties zijn gesloten.